5 schimbări de paradigmă pe care le-am înțeles la Digital Innovation Summit Bucharest

5
(3)

Domeniul IT a devenit mai mult decât o industrie. Este o fereastră spre viitor, prin care zărim frânturi dintr-o realitate care se conturează rapid și care pare desprinsă dintr-un film SF.

Chiar și noi, cei care lucrăm în IT și navigăm printre tehnologii al căror potențial îl descoperim pe măsură ce le dezvoltăm, recunoaștem acest lucru. Viteza cu care ne dezvoltăm aproape că depășește capacitatea de a utiliza practic tehnologii precum ChatGPT, Machine Learning, Extended Reality.

Am înțeles acest lucru recent, în cele trei zile în care am fost prezenți la summitul digitalizării, organizat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI) la București, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a reprezentat a șaptea ediție a Forumului pentru Protecția Infrastucturii Critice și, simultan, a treia ediție a Conferinței Internaționale a Cyber-diplomației.

Întâi veștile bune…

  1. Am aflat că, în ciuda temerilor generale, Inteligența Artificială este concepută pentru a atenua sarcinile monotone și repetitive, și nu pentru a înlocui oamenii. AI chiar va contribui la piața muncii, cum ar fi în industria auto și aerospațială, unde trei sferturi dintre companii se așteaptă să își extindă forța de muncă.

La SIMAVI, folosim Inteligența Artificială și Machine Learning în multe proiecte, unele dintre ele destinate administrației publice locale – Funcționarul Virtual Antonia, de la Primăria Cluj-Napoca, dar și la Primăria Galați. În proiectele de Cercetare-Dezvoltare europene, suntem coordonatori de consorțiu pentru TeamAware, BorderUAS, EnergyShield și SHIFT, proiecte care înglobează AI și care sunt destinate organizațiilor pentru situații de urgență, poliției de frontieră, domeniului energiei și instituțiilor culturale.

Trendul principal în domeniul digitalizării este spre AI generativ, o tehnologie emergentă care începe să revoluționeze diverse industrii, permițând mașinilor să creeze conținut care seamănă cu munca generată de oameni.

  • Java rămâne cea mai populară tehnologie de coding, cu JavaScript și SQL venind din urmă. Vestea bună este că la SIMAVI avem deja proiecte în aceste tehnologii, avem specialiști și suntem în acest trend. Vestea mai puțin bună este că nu avem DESTUI specialiști – și că de fapt nimeni nu are. Pur și simplu nu sunt destui programatori pe piață pentru câte oportunități de business apar, pentru proiecte dezvoltate în aceste tehnologii. Iar paradoxul este că, odată ce valul de absolvenți de cursuri Java va acoperi lumea IT, în urma acestei cereri, tehnologiile de programare emergente vor fi deja altele.
  • Realitatea Virtuală intră puternic în educație, în trainingul specialiștilor. Am observat că demo-urile noastre de tir și de pilotare a unui avion de luptă au avut cel mai mare succes, iar vizitatorii interesați de proiecte de eLearning pentru profesioniști au fost din cele mai diverse domenii, de la armată la nuclear, trecând prin transporturi sau producție.
  • Egalitatea de gen – nu mai are rost să pui întrebarea „și cum vă descurcați ca femeie developer/tester/manager/ într-o lume a bărbaților?”, fiindcă jumătate din participanții la eveniment au fost femei. Summitul de la Palatul Parlamentului a avut chiar un panel numit „She’s Leading: Empowering Leadership and Change”, moderat de Carmen Elena Cîrnu, director științific la ICI. 

La SIMAVI, egalitatea de gen face parte din politica firmei. Avem femei în toate departamentele: sunt femei în poziții de conducere, femei în roluri tehnice complicate.

Reprezentanta SIMAVI la dezbaterile din cadrul Digital Innovation Summit a fost Monica Florea, șefa departamentului Proiecte Europene la SIMAVI. Monica Florea a fost invitată în cadrul panelului „Unlocking the Digital Future – Innovative Solution Showcase” pentru a prezenta cele mai noi proiecte de cercetare-dezvoltare în care suntem implicați.

Și, la final, o veste ce ne îngrijorează pe toți…

  • Termenul „Cybersecurity” a fost înlocuit în conversații de „atac cibernetic”. Pentru multe companii și instituții, atacul cibernetic nu mai este o eventualitate, ci o criză prin care au trecut deja, iar preocuparea pentru a spori măsurile de siguranță cu cele mai noi tehnologii este mare.

În proiectul R&D EnergyShield, SIMAVI dezvoltă tehnologii de „cybersecurity of the grid”, adică securitate cibernetică pentru infrastructuri critice. Tehnologiile folosite în aceste proiecte R&D sunt printre cele mai noi, iar companiile care oferă servicii de cybersecurity au toate șansele să se regăsească în viitor în topul companiilor IT, pe primele locuri.

E greu să apreciem care sunt tehnologiile care vor domina deceniul următor. De aceea încercăm să fim prezenți la evenimentele care prezintă cele mai noi soluții și tehnologii inovatoare, dar și trendurile digitale care modelează viitorul nostru, al tuturor.

Cat de util v-a fost acest articol?

Click pe o stea sa ii dati o nota!

Nota medie 5 / 5. Numar voturi: 3

Nu sunt voturi pana acum. Va rugam sa fiti Dvs. prima persoana care isi exprima opinia.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *