ACAB – Credite accesibile pentru toate afacerile

ACAB Accessible Credit for All Businesses
4.7
(3)

Proiectul ACAB „Credite accesibile pentru toate afacerile” destinat sectorului financiar-bancar își propune să implementeze instrumente inovative de scoring pentru evaluarea riscului de creditare și să dezvolte un set cuprinzător de indicatori pentru serviciile de factoring, folosind tehnologia AI.

Serviciile de factoring reprezintă o soluție financiară prin care o companie își vinde facturile neîncasate (creanțele) către o instituție specializată numită „factor” (de obicei o bancă sau o „companie de factoring”). În schimb, compania primește imediat o parte din suma facturilor, ceea ce îi îmbunătățește lichiditatea.

Pe scurt, factoring:

  1. Ajută firmele să obțină bani rapid, fără a aștepta termenele de plată stabilite cu clienții lor.
  2. Reduce riscurile de neplată, deoarece factorul poate prelua și riscul de neîncasare.
  3. Include servicii de administrare a creanțelor, precum urmărirea și colectarea plăților.

Este folosit în special de firmele mici și mijlocii pentru a-și asigura fluxul de numerar necesar pentru desfășurarea activității.

Proiectul ACAB va permite microîntreprinderilor (asociațiilor familiale, magazinele de cartier, companiile de 1-2 persoane) să aibă acces mai ușor la finanțare fără a recurge la împrumuturi personale sau obligații de tip card de credit.Acest tip de microîntreprinderi de obicei nu dispune de capacitate de creditare, spre deosebire de întreprinderile medii/mari.

Afacerile mici, alte afaceri personale sunt motoarele economiilor naționale și europene, care încă se recuperează de pe urma impactului pandemiei COVID-19 și se resimt din cauza presiunilor inflaționiste. Aceste sectoare reprezintă contribuitorii primari ai bazelor de impozitare și sunt cruciale pentru funcționarea de zi cu zi a societății noastre, oferind atât locuri de muncă, cât și servicii de bază esențiale; există însă obstacole severe pentru astfel de entități pentru a obține împrumuturi, în special pentru acelea care sunt la începutul dezvoltării afacerii, sau care dispun de resurse limitate.

Din cauza lipsei de istoric de credit, și colateral, a percepției de risc, băncile nu au încredere să ofere împrumuturi microîntreprinderilor.

ACAB își propune să schimbe această percepție, dezvoltând un nou model pentru estimarea riscului de creditare. Astfel, proiectul ACAB va implementa un model inovativ pe două niveluri pentru estimarea riscului de creditare: primul nivel este destinat identificării factorilor comuni de evaluare, din diferite seturi de date proprii finanțării, specifice fiecărei țări. Al doilea nivel este destinat aplicabilității regionale a acestor factori, prin indicatori de predicție inovativi pentru deciziile de creditare, combinând istoricul de credit al microîntreprinderilor și datele financiare personale ale proprietarilor acestora.

ACAB „Credite accesibile pentru toate afacerile” este co-finantat prin programul EUREKA – EUROSTARS și UEFISCDI.

Compania românească Software Imagination & Vision (SIMAVI) este implicată în proiectarea și implementarea soluției software, lucrând în parteneriat cu firme recunoscute în domeniul financiar-bancar – Flexidea, din Polonia și AAI Labs, din Lituania.

Cât de util v-a fost acest articol?

Click pe o stea să-i acorzi o notă

Nota medie 4.7 / 5. Număr de voturi: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

Related Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *